Hej finisar <3
Här kommer äntligen inlägget om min skrivprocess som Annelie önskade 🙂
I grund och botten så ser min skrivprocess med tredje manuset ut precis som när jag skrev mitt första manus, det som blev Hemligheter små (till slut). Lite utveckling har dock skett, konstigt vore det ju annars eftersom mitt skrivande utvecklats.
När jag skrev första utkastet till Hemligheter små hade jag ingen koll på dramaturgi eller gestaltning. Jag skrev bara. Rakt upp och ner. Från A till B. Det gör jag fortfarande men med den stora skillnaden att jag innan jag sätter mig och skriver har skrivit ner vändpunkter och klimax så att jag vet åt vilket håll jag ska. De blir mina hållpunkter så att jag inte svävar ut för mycket och tappar den röda tråden samt att jag har en något fungerande dramaturgisk kurva.
När jag vet mina hållpunkter är det dags att lära känna mina karaktärer. Kanske inte helt och hållet, då jag fortfarande tycker om att bli överraskad medan jag skriver, men i alla fall tillräckligt för att jag ska kunna komma igång. Jag behöver veta vad deras mål är när storyn startar. Deras största rädsla. Hur de skulle reagera i vissa vardagliga situationer osv. Allt det andra växer fram medan jag skriver. Jag tycker att det är en del av charmen. Att lära känna karaktärerna allt eftersom.
Sen är det rumpan på stolen som gäller.
Jag brukar sätta ordmål. Tex. att jag ska skriva 5000 ord i veckan. Jag sätter även som mål att jag ska skriva lite varje dag. Det behöver inte vara många ord men att det i alla fall skrivs något varje dag.
Då jag är lite av en perfektionist så har jag svårt att inte pilla i texten medan jag skriver, något som sinkade mig enormt medan jag skrev Hemligheter små, men som jag nu börjar bli bättre på att inte göra. Istället lämnar jag små kommentarer till mig själv så att jag kan ta tag i det under första genomgången av manuset. Jag använder mig också mycket av en anteckningsbok där jag skriver ner tankar och funderingar allt eftersom jag skriver. Jag skriver också ner förslag på scener eller dialoger i anteckningsboken. Denna anteckningsbok följer sedan med mig överallt. För man vet ju aldrig när en bra idé eller dialog kan dyka upp 🙂
När sedan råmanuset är färdigt så brukar jag försöka låta det vila. Men innan det får vila brukar jag rita upp en tidslinje över manuset + att mina post-it lappar åker fram. På post-it lapparna skriver jag ner scenerna och vad de handlar om i några korta meningar. Jag skriver också vems POV det är och känslan i början och slutet av scenen. Sedan åker de upp på kylskåpet.
Medan texten vilar kan jag då vrida och vända på scenerna. Se om det behöver kompliceras med någon mer scen någonstans eller om jag behöver flytta på något så att dramaturgin blir bättre osv.
Sedan är det dags för revidering.
Med Brutna små regler reviderade jag manuset en gång innan jag skickade in det till förlaget och min förläggare. Med manus tre, som jag skriver just nu, skulle jag vilja hinna revidera det två gånger innan det är dags att skicka det till förlaget. Vi får se om jag hinner det 🙂
Under första revideringen går jag igenom manuset från början till slut och gör anteckningar på sådant som jag kommit fram till undertiden som manuset vilat. Sedan börjar jag med de stora förändringarna och jobbar mig neråt. Tex. om nya scener ska skrivas till eller om några scener ska flyttas eller tas bort så gör jag detta först. Sedan tar jag mig an kommentarerna jag lämnat löpande i texten. De kan bla. se ut så här: ??? behöver reflektera över att han ser bekant ut. Lägg till detta. Eller så här: Reaktionen här måste förankras i något. Se över detta.
När jag är (någorlunda) nöjd så är det dags att skicka iväg det till förlaget och där läser redaktören igenom manuset och återkommer med synpunkter. Och då drar redigeringen igång. Jag tar mig an redigeringen på ungefär samma sätt som första revideringen.
Jag läser igenom alla kommentarer och plockar ut de som måste åtgärdas först, typ scener som ska flyttas, läggas till, ändras eller tas bort. Sedan ser jag över de saker som måste förankras bättre osv. Tills jag tagit mig igenom det som behöver fixas. Ca 3 – 6 vändor brukar det bli.
Med Hemligheter små såg det annorlunda ut. Där använde jag mig av en lektör istället och redigerade utefter dennes kommentarer. Och jag var nog lite all over the place med redigeringen där. Jag hade liksom ingen strategi för att ta mig an den utan det blev väldigt mycket hattande fram och tillbaka och jag hade ingen riktig koll om jag hade åtgärdat vissa saker eller inte så jag fick sitta och leta i texten osv. Så inför redigeringen rekommenderar jag verkligen att man sätter upp en strategi och sedan följer den. Att man tex. börjar med de stora sakerna och arbetar sig neråt.
Hoppas att ni fått en klarare bild över hur min skrivprocess ser ut 🙂 Det var lite klurigt att sätta ord på det eftersom jag själv inte reflekterat så mycket över hur skrivprocessen ser ut för mig 🙂
Är det något annat ni funderar på gällande skrivandet så är det bara att fråga så ska jag försöka svara 🙂
Kram kram <3
Tack för ett intressant och lärorikt inlägg om skrivprocessen, Christina.
Lycka till med manus nummer tre – för att inte tala om bok nummer två!
Tack fina du <3
Tack snälla för ett fint önskeinlägg! 🙂 Väldigt intressant att höra hur du jobbar. Jag har inte kommit så långt i mitt manus än, men jag är van vid att arbete med text på andra sätt och känner igen mig mycket i hur du jobbar. Bra tips att ha en strategi för hur man redigerar, och även som du säger att på något sätt notera vad som gjorts och inte.